Salámové růžičky

Začali jsme tím, že se očistila a nakrájela zelenina. Jedni loupali vajíčka, většinou ženy, druzí krájeli zeleninu, většinou muži, další ji umývali. Jakmile jsme měli zeleninu a sýr a vše nachystané na stolech, rozdali se dezertní talíře a začali jsme tvořit. Nejprve jsem ukázala názorně, jak skládat salám do sklenice. Každý si sám udělal obložený talíř a zkusil si udělat salámovou růži. Někdo s pomocí, kdy jen stačilo přidržet skleničku a klienti si jednou rukou skládali salám. Nevěřili, že je to tak jednoduché. Procvičili jsme hrubou a jemnou motoriku, stimulovali také smysly – jídlo v průběhu přípravy nějak voní, potom nějak chutná, rukami jsme trhali listovou zeleninu, takže získáváme i nejrůznější hmatové vjemy. S těmito vjemy se také objevila asociace dlouhodobé paměti, vzpomínali, kdy vlastně naposledy loupali vajíčka. Vaření nebo příprava jídla pro seniory znamená zcela běžnou a přirozenou činnost, která byla prováděna v každé domácnosti. Byla to pro ně velice příjemná změna. Na konci si každý zabalil talíř do alobalu a odnesl si na pokoj.